Het onderzoek

Klassewerkplek 2025

Geïnteresseerden opgelet! In 2025 nemen we weer het jaarlijkse onderzoek af voor Klassewerkplek. Het onderzoek loopt van dinsdag 7 januari 2025 tot en met vrijdag 7 februari 2025. Wilt u een bericht ontvangen als de inschrijvingen worden geopend? Klik hier om uw gegevens achter te laten!

Over het onderzoek

Klassewerkplek gaat jaarlijks  in alle lagen van het onderwijs op zoek naar die scholen waar werkgeluk het hoogst is. Om het onderzoek voor iedereen interessant te houden, hebben we ervoor gezorgd dat het zo simpel mogelijk is gemaakt en weinig tijd kost. Deelname aan ons onderzoek kan worden samengevat in 7 korte stappen.

De 7 stappen van ons onderzoek

 1. Je schrijft je school of bestuur in
 2. Je uploadt de e-mailadressen
 3. Je informeert je team
 4. De uitnodiging voor het onderzoek wordt verstuurd
 5. Je monitort de respons
 6. Je ontvangt de rapportage
 7. Je gaat aan de slag met de resultaten

Je geeft je op voor het onderzoek van Klassewerkplek. Vervolgens ontvangen deelnemende scholen en besturen in december van ons het verzoek om de e-mailadressen van teamleden aan te leveren. Daarna nemen we alles uit handen. De opgegeven teamleden ontvangen een mail met een link naar het onderzoek. Zij hebben dan ongeveer een maand de tijd om het onderzoek in te vullen. Mocht het zo zijn dat een teamlid het onderzoek vergeet in te vullen, krijgt hij of zij maximaal twee herinneringsmails. Onze ervaring leert dat deelname aan het onderzoek gemiddeld iets minder dan 6 minuten in beslag neemt. Dat is alles wat we vragen van de respondenten.

Na afloop van het onderzoek, maken wij een uitgebreide rapportage. Met deze rapportage kunnen scholen en besturen zelf aan de slag om te bouwen aan nog meer werkgeluk. Indien hulp gewenst is, kan die geboden worden door het Vervangingsfonds/Participatiefonds (VfPf). Zij hebben consulenten in iedere regio die mee kunnen denken in het oppakken van de uitkomsten van de rapportages.

Hoort een school tot de scholen met het hoogste werkgeluk, dan ontvangt deze het predikaat van Klassewerkplek. Naast dat we dan natuurlijk graag nog veel meer te weten willen komen over deze school, wordt de school ook nog in de spotlights gezet. Voorgaande edities kregen Klassewerkplekken bijvoorbeeld: 

 • Felicitatiepakket met Klassewerkplek-promotiemateriaal
 • Deelname aan de Klassewerkplek-media uitingen
 • Delen van vacatures met ons netwerk van onderwijsprofessionals
 • Verschillende andere PR-momenten om jouw school te presenteren
 • Buurtkadoos tegen sterk gereduceerd tarief (indien beschikbaar in de desbetreffende regio)
 • Gratis profileren met Klassewerkplek-icoon op Flex-onderwijs.nl, het platform voor tijdelijke vervangingen zónder bemiddelingskosten
 • Kortingen op relevante trainingen

Hoe de scholen dit jaar in het zonnetje worden gezet en wat de scholen dit jaar ontvangen, kan verschillen ten opzichte van de eerdere jaren.