De Sleutelaar in Bladel zet altijd het groepsbelang voorop en is daarom Klassewerkplek 2022!

13 May 2022 - Interview

De Sleutelaar in Bladel is verkozen tot Klassewerkplek 2022!

De Sleutelaar in Bladel is dit jaar opnieuw Klassewerkplek. Vorig jaar was dat met schoolleider Roy Pellegrom. Dit jaar met schoolleider Thijs van Bree. We gaan met hem in gesprek want het winnen van de Klassewerkplek-titel is geen garantie. Hoe behoud je werkgeluk? 

Thijs komt met zijn voeten uit de klei, zoals hij zelf zegt. Hij werkt al jaren voor de stichting RBOB De Kempen waar ook De Sleutelaar onder valt. In totaal stond hij 12 jaar voor de klas voor hij met zijn opleiding voor schoolleider begon. Na een interimklus zou hij op een andere school werken, toen ineens de vacature als schoolleider op deze school voorbij kwam. Daar hoefde hij niet over na te denken: een kleine school en om de hoek. Het bevalt hem prima. In zijn eigen woorden: “De kernwaarde ‘samen’ hoor je overal, maar pas op De Sleutelaar heb ik die echt ervaren. De kwaliteit van dit team is dat zij persoonlijke belangen opzij kunnen zetten voor het groepsbelang. Ze denken vanuit het team. Zo hadden we laatst een vacature extern die een goede leerkracht opleverde, alleen niet direct in de groep waar we iemand zochten. Binnen het team is toen intern geschoven om zo een bovenbouwgroep een leerkracht te geven die het beste bij hen past. Ondanks de ambities van die leerkracht in de middenbouw. Het schoolbelang ging hier voor. Dat bewijst hoe sterk zij de verantwoordelijkheid voelen voor de kinderen en de school.” 

Dit team is in staat om persoonlijke belangen opzij te zetten voor het groepsbelang.

Het werkgeluk op de school was al hoog toen Thijs werd aangesteld, bleek uit het winnen van de titel vorig jaar. Aan hem de taak om dat zo te houden. Hiervoor put hij uit zijn eigen ervaring als leerkracht en wat hij toen belangrijk vond. Dat past hij toe als schoolleider: “Transparantie vind ik belangrijk. Delen waar ik mee bezig ben en hoe dat de leerkrachten en de groepen raakt. Daarnaast vond ik het als leerkracht belangrijk om dingen op een beredeneerde wijze te doen. Van mijn schoolleiders kreeg ik bovendien de ruimte, uiteraard binnen de kaders, om de dingen op mijn manier te doen. Die ruimte wil ik ook graag bieden aan het team.”

Die autonomie ziet Thijs als de belangrijkste factor voor werkgeluk. “Leerkrachten zijn hoog opgeleide professionals. Die hoef je niet de hele dag aan de hand mee te nemen. Helemaal niet zelfs. Sterker nog: met hun ervaring hebben ze heel veel aan die ruimte.”

Leerkrachten zijn hoogopgeleide professionals. Die hoef je niet de hele dag aan de hand mee te nemen.

Ook op bestuursniveau zijn deze waarden van belang. Op de directeuren-tweedaagse van RBOB De Kempen werd een hele middag besteed aan werkgeluk en Klassewerkplek. Hiermee laat de stichting zien hoe ze sturen op dit onderwerp. Bijna de helft van de scholen binnen de stichting is Klassewerkplek. Tijdens die middag bespraken de directeuren onderling hun Klassewerkrapportages, sterke punten en verbeterpunten. Dat is nuttig voor alle scholen, of ze nu wel of geen Klassewerkplek zijn. Successen zijn echter niet één-op-één te kopiëren. Wat op de ene school werkt, hoeft op een andere school niet succesvol te zijn. Alle scholen hebben hun eigen identiteit. Delen hoe de een of de andere school het aanpakt, zet in ieder geval aan tot denken.

Een aantal zaken uit het rapport zijn voor meerdere scholen binnen de stichting een issue, zoals het salaris (‘iedereen krijgt betaald naar waarde’) en werkbalans (‘het pakken van rust als het nodig is’). De loonkloof is een landelijk probleem. Het lijkt Thijs dan ook interessant om te kijken of het salaris volgend jaar beter zal scoren nu de salarissen voor PO en VO gelijk getrokken zijn. 

Het pakken van rust ziet hij als inherent aan corona. Online lesgeven, minder onderlinge social talk en meer surveilleren werkte niet mee aan het gevoel van rust. De school probeert hierin verbeterslagen te maken door mogelijkheden te bieden om thuis te werken na schooltijd. En door actief pauze te houden. Als schoolleider wil Thijs ervoor zorgen dat collega’s ook echt even loskomen van het werk en een moment pakken om op te laden.

Op de vraag wat Thijs wil bereiken in de komende jaren, vertelt hij dat hij de kwaliteit van het onderwijs naar een hoger niveau wil tillen. Met name door focus aan te brengen in wat ze wel en niet doen: “Wat we doen, doen we goed. Op een beredeneerde wijze. En wat we goed doen, gaan we borgen. Want we hebben gezien met corona dat als je niks borgt, het als een kaartenhuis in elkaar valt. 

Wat je niet borgt, valt als een kaartenhuis in elkaar.

Door meer focus krijgen de leerkrachten ook de ruimte om zichzelf te ontwikkelen. Een van onze leerkrachten gaat komend jaar de opleiding tot rekenspecialist volgen. Daar maken we geen teamtraject van maar het helpt evengoed om kwaliteit en expertise binnen te halen. Dit is zowel goed voor de persoon als de school.”

Thijs hoopt dat minister Wiersma scholen autonomie geeft om zelf de juiste keuzes te maken. De verplichting van 2 uur bewegingsonderwijs is geen goede zet. De overheid beslist voor andere vakken ook niet hoeveel tijd we daar als school aan moeten besteden. Het ministerie kan niet bepalen wat een school nodig heeft, vindt hij. Hij hoopt in de komende jaren op meer respect voor het vak: “Zet leerkrachten als specialisten in de markt en niet als maar ‘de juf of de meester’. Schuif niet alles op het bordje van het onderwijs. We zijn niet de maatschappelijke oplossing voor elk probleem. We zijn vakmensen. Behandel ons ook zo.”, is zijn advies aan de nieuwe minister.

Gerelateerde artikelen

School

De Sleutelaar

De Sleutelaar in Bladel deed in 2021 mee aan het Klassewerkplek-onderzoek. Niet alleen verdienden ze daarmee de eretitel Klassewerkplek, maar bovendien eindigden ze op de derde plek van alle …

Bekijk deze school

Interview

OBS De Sleutelaar in Bladel is Klassewerkplek 2021!

De Sleutelaar in Bladel eindigde in 2021 op de derde plaats van het Klassewerkplek-onderzoek. Het werkgeluk onder leerkrachten is hier groot, en dat vertaalt zich naar belangrijke voordelen. We …

Bekijk dit artikel

Video profiel

Hoe werd De Sleutelaar een Klassewerkplek?🎥

OBS De Sleutelaar in Bladel liet tijdens het Klassewerkplek-onderzoek van 2021 zien dat de leerkrachten daar veel werkgeluk ervaren. Hoe krijgen ze dat voor elkaar? We gingen op onderzoek uit!

Bekijk dit artikel