17 oktober 2021

Interview

De Wizzert in Zeeland heeft oog voor persoonlijke doelen en is daarom Klassewerkplek 2021!

De Wizzert in Zeeland is een gezellige school met sfeervolle huiselijke kamers. Ze hanteren 2 gouden regels (Wizzels) waaruit respect naar elkaar en de omgeving blijkt. Zouden dat de redenen zijn waarom het hier zo fijn werken is en waarom ze Klassewerkplek zijn geworden? We vragen het Barbara van Donkelaar- van Sleeuwen, schoolleider van de Wizzert.

Hi Barbara, gefeliciteerd! Jullie zijn Klassewerkplek geworden. Waarom is het werkgeluk op De Wizzert zo hoog?

Waarschijnlijk omdat wij een duidelijke visie hebben met de kinderen. We werken vanuit vier kernwaardes: welbevinden, betrokkenheid, competentie en in verbondenheid. Deze kernwaardes zijn verweven in alles wat we doen. Ze zorgen dat onze medewerkers en kinderen zich fijn voelen op school en betrokken zijn. Dat leidt tot werkgeluk.

En wat is jouw rol als schoolleider daarin?

Ik ben altijd op zoek naar de match tussen iemands persoonlijke doelen en de organisatiedoelen. Breng je die samen, dan krijg je bevlogen mensen.

Mensen doen dan vanzelf waar ze goed in zijn.

Binnen de kaders van onze kernwaardes bespreek ik hoe we die doelen kunnen bereiken, want de weg ernaartoe is voor iedereen anders.

Hoe kom je erachter wat iemands persoonlijke doel is?

Met ieder teamlid heb ik meerdere gesprekken per jaar. Aan het begin van het schooljaar, een startgesprek: hoe ben je gestart? Wat kan er beter? Dan rond december bespreken we de doelen voor het volgende jaar en hoe het teamlid zichzelf daarin positie ziet nemen. En tenslotte kijken we in het eindgesprek terug hoe dit is uitgepakt. Vaak vertellen mijn collega’s vol trots wat ze hebben bereikt. Dat gaat niet alleen over het klassedoel maar ook voor de organisatie en zelfs voor onze stichting SAAM. Vaak zijn dit doelen die we elk jaar een beetje verder ontwikkelen. Juist door die cyclus van gesprekken.

Kun je een voorbeeld geven hoe deze aanpak impact heeft op de kinderen?

De laatste jaren hebben we bijvoorbeeld met name de focus op gedrag. Hoe reageren we op het gedrag van kinderen en sturen we hen met zoveel mogelijk zelfvertrouwen de maatschappij in? Doordat we met het hele team gefocust zijn op dit aspect, gaat het ook bij de kinderen echt leven.

De methodiek die we hiervoor gebruiken, werkt met symbolen. Zo kan een kind door het symbool van de dominosteen aan te wijzen, aangeven dat hij of zij in staat is uit een bepaalde situatie te stappen. Bijvoorbeeld als er om iets wordt gelachen in de klas en het kind wil dat dat stopt. Doordat hij voelt dat hij zelf kan beslissen over hoe hij reageert, groeit zijn zelfvertrouwen. En dat maakt het een fijne school voor kinderen. Hierin zie je onze kernwaarde ‘welbevinden’ ook weer in terug.

En wat is jouw doel? Wat wil jij bereiken als schoolleider?

Mijn rol is te zorgen dat mijn collega’s het beste werk kunnen neerzetten voor kinderen. Hoe, dat is voor elke professional weer anders.

Daarom wil ik mezelf opstellenals dienende schoolleider.

Zo ben ik bijvoorbeeld naar aanleiding van jullie rapport aan het kijken hoe ik mijn collega’s meer rustmomenten kan bieden gedurende de dag. Tijdens studiedagen praten we over mogelijke oplossingen: is het bijvoorbeeld nodig dat we allemaal naar buiten gaan met de kinderen? Direct een pasklaar antwoord is er misschien niet maar alleen al ervaringen delen met elkaar, is belangrijk.

Het is opvallend dat jullie op ‘mijn eigen groei’ hoog scoren. Hoe komt dat, denk je?

Professionele ontwikkeling vind ik heel belangrijk. SAAM ondersteunt me daar ook in. Opleidingen kunnen je zoveel brengen: nieuwe inzichten, inspiratie en je bent weer even onder andere mensen. Mensen komen zelf met cursusaanvragen en ik draag vrijblijvend cursussen aan. Samen kijken we: hoe past een cursus binnen de organisatie en wat ga je ermee doen?

Die professionalisering heeft zijn impact op de werkvloer. We hebben specialisten voor bepaalde vakken. Zij weten beter wat er speelt op de werkvloer, omdat ik zelf geen les meer geef in die vakken. Zij werken samen met collega’s in netwerken en bepalen gezamenlijk inhoudelijk het onderwijsbeleid.

Het onderwijs op de Wizzert komt echt vanuit de leerkracht.
Wat is er veranderd sinds jij kwam?

De leerkrachten zijn meer ‘bewust’ bekwaam geworden, waardoor het zelfvertrouwen is toegenomen. Toen ik kwam, was ik onder de indruk hoe ze omgingen met kinderen en verder durfden te kijken dan alleen de methodes. Alleen ging dit vaak nog onbewust. Samen met de IB’ers hebben we gewerkt om dat inzichtelijk te maken, zodat de leerkrachten bewust vertrouwen kregen in hun eigen professioneel handelen. We zijn toen ook een tijd Excellente School geweest. Dat deed ik puur om te laten zien hoe goed ze bezig waren. Terwijl ze meer zelfvertrouwen kregen, zag je ze opengaan en groeien. Nu staat er een team met professionals dat veel zelfvertrouwen heeft en weet waar het onderwijs over gaat. Het is echt fijn samenwerken.

Er is een mooie balans tussenprofessionaliteit en gezelligheid.

We kunnen kritisch zijn naar elkaar en elkaar aanspreken op zaken die niet goed gaan, tegenover elkaar echt zien en helpen. Om te zorgen dat we elkaar als team ook regelmatig ontmoeten, organiseer ik af en toe een lekkere lunch tijdens werktijd, en loop ik zelf actief door de school. Omdat we veel parttimers hebben vind ik het ook belangrijk dat zij regelmatig tijd hebben met hun duo. Ook omdat ze wederzijds op de hoogte moeten zijn van wat er speelt met hun kinderen richting de ouders. Hieruit blijkt weer onze kernwaarde betrokkenheid.

Wat is jouw tip voor andere schoolleider om het werkgeluk te verhogen?

Praat met je collega’s over onderwijs en hun persoonlijke doelen. Weet wat hen drijft om het onderwijs in te gaan en waarom ze elke dag in de auto stappen om naar jouw school te rijden. Werkgeluk wordt nog zo onderschat maar is zo belangrijk! Als mensen gelukkig zijn op hun werk, dan zetten ze wel 10 stappen meer, dan wanneer ze iets met tegenzin doen. En dat heeft impact op je werkplek en de kinderen.