De Sterrebos in Oss is Klassewerkplek 2021!

03 Jun 2021 - Interview

In 2010 begon Inge Van Mook- Klein Douwel als bouwcoördinator en leerkracht op basisschool de Sterrebos. In de jaren daarna volgde een fusie met een andere basisschool, en inmiddels is Inge schoolleider van deze school die hoog scoort op werkgeluk onder leerkrachten, een echte Klassewerkplek. Om te achterhalen hoe ze dat voor elkaar hebben gekregen, gaan we in gesprek met Inge, en met Willeke, leerkracht op de Sterrebos.

Allereerst natuurlijk gefeliciteerd met jullie uitverkiezing tot Klassewerkplek! Welke weg hebben jullie afgelegd naar een school met groot werkgeluk voor leerkrachten?

Tijdens de fusie werd ik teamcoördinator. In die fase hebben we een gesprek gehad met een directeur waar ook twee scholen gefuseerd waren tot één school. Zij vertelde wat gespreid leiderschap in hun fusietraject betekend heeft. Aan de hand daarvan kozen wij bewust om gespreid leiderschap ook in onze school in te gaan zetten. Die stijl hebben we nadrukkelijk ingezet in het fusietraject. Door actieteams te formeren hebben de beide teams gezamenlijk het beste uit de twee fuserende scholen laten samensmelten. Daarmee zetten we veel mensen in hun kracht en na dat traject gaf het team aan dat ze de opgebouwde verantwoordelijkheden in het fusietraject graag wilde behouden. Het was goed bevallen en er was veel draagvlak ontstaan.

Professionals zorgen zélf wel dat hun opdracht goed wordt geklaard.

Ho, stop! Willeke onderbreekt het verhaal van Inge. Het heeft er ook wel degelijk mee te maken dat de directie het team veel vertrouwen gaf. Dat maakte dat de teams die verantwoordelijkheid durfden te nemen.

Willeke, jij hebt hiervoor ook op andere scholen gewerkt. Wat zijn je ervaringen toen je bij Sterrebos begon?

Ik was “flabbergasted” toen ik hier begon. Alles was bespreekbaar, een fijn team en een heel open sfeer.

Waar uit die gespreid leiderschapsstijl zich verder in?

Neem de normjaartaak. Hier op school hebben we met zijn allen een klus te klaren. Inge heeft vertrouwen in de mensen die hier rondlopen. Dat zijn professionals, die zorgen zelf dat hun opdracht goed wordt uitgevoerd. Is er een keer iets of komt iemand in de knel, dan wil Inge graag dat ze met haar in gesprek gaan om te kijken wat de collega nodig heeft.

Een normjaartaak staat dan alleen maar in de weg, met denken in uurtjes per taak. Dat bevordert het samenwerken en zelf nadenken niet. Dus die normjaartaak, daar doen we niks mee, maar ieder weet waar hij/ zij verantwoordelijk voor is. Het is veel belangrijker dat collega’s intrinsiek gemotiveerd zijn voor de schoolontwikkeling en de invulling van de uren komt dan wel goed. Als leerkrachten lekker in hun vel zitten, dan leidt dat tot goed onderwijs. Dat is het allerbelangrijkste.

Hoe zijn jullie verder gegaan na die fusie?

De eerste stap daarna was het neerzetten van een visie. Dat hebben we gedaan vanuit de daarvoor samengestelde vakgroep, op basis van het gewenste pedagogische klimaat. Daar hebben we vier kernwaarden aan over gehouden die we nu overal toepassen en laten terugkomen. Die kernwaarden zijn Plezier, Vertrouwen, Nieuwsgierig en Rust. Die kernwaarden laten we overal terugkomen, ook in de communicatie naar ouders. Inmiddels zien we dat de kernwaarden voor veel duidelijkheid hebben gezorgd. Dat is wat mensen fijn vinden. Invallers komen hier graag en waarderen het dat we aan het einde van de dag ook écht even komen checken of ze een fijne dag hebben gehad. Onze conciërge en schoonmaker betrekken we ook overal bij, die gaan ook mee op studietrip. Zo zijn we als team een geöliede machine. We dwingen onszelf er af en toe even bij stil te staan hoe lekker het hier loopt.

We hadden al veel mensen die hier graag wilden werken, nu met de Klassewerkplek-benoeming zien we nog meer open sollicitaties.

We dwingen onszelf om af en toe stil te staan bij de successen in de school. Successen worden gevierd en we maken van dat succes een vlaggetje op de vlaggenlijn in de teamkamer,want elk succes is een feest!
Uit de rapportage blijkt dat jullie hoog scoren op de ontwikkelmogelijkheden van leerkrachten. Hoe kunnen jullie dit verklaren?

We hebben gewerkt om de visie en de kernwaarden tot het DNA van de Sterrebos te laten horen. De kernwaarden vertrouwen en nieuwsgierig hebben ervoor gezorgd dat collega’s elkaars kwaliteiten kennen. Daarbij werken we heel duidelijk vanuit een doel en durven we allemaal open te zijn over onze “struggles”. De openheid die we gecreëerd hebben maakt het makkelijk om kennis en kunde in de organisatie op te halen.

Daarbij organiseren we bordsessies. Tijdens deze bordsessie kun je aangeven waar je mee worstelt of wat je nog wilt leren met betrekking tot de schoolontwikkeling (je focusvraag). Samen met het team wordt nagedacht hoe je persoonlijk kan groeien op dat onderdeel door mee te denken en/of tips te geven. Jij bepaalt zelf hoe lang je met je focusvraag bezig bent. Er staat geen tijd voor jij bepaalt of je je doel hebt behaald en door kunt naar een volgende focusvraag. Uiteindelijk beschrijft de collega zelf waarom hij/zij vindt dat dit doel bereikt is in zijn contracteringsformulier.

We hebben het ontwikkeltraject meer van onszelf gemaakt. Zo hadden we te maken met een populatie met een teruglopend instroomniveau. Om dat goed in kaart te krijgen maakten we gebruik van de KIJK-rapportage, maar eigenlijk vonden we die rapportage richting ouders te onduidelijk. We zijn toen zelf op zoek gegaan naar een manier hoe we de ontwikkeling van het kind goed over konden brengen naar ouders. Een manier die wél bij ons past, en daar krijgen we dan de ruimte voor om dat samen te ontwikkelen, aldus Willeke. Nu hebben we een manier om het instroomniveau te monitoren die door het hele team wordt gedragen.

De implementatie van het didactisch handelen past hier ook bij. Als team vonden we ons op dit onderdeel nog niet vaardig genoeg, waardoor de behoefte aan scholing ontstond. Voorheen was er een soort “opgelegde” scholing, nu gaan we als team op zoek naar een manier die past bij onze school. Iedereen weet nu ook waar het vandaan komt!

Welk advies hebben jullie voor andere scholen die ook een hoog werkgeluk voor leerkrachten willen?

Zorg dat je aandacht hebt voor elkaar. Zie elkaar, ken elkaars krachten en uitdagingen en durf al die zaken uit te spreken. Als je veilig bent om alles uit te spreken kun je samen groeien.

Wij hebben geleerd in de scholing kindgesprekken dat doorvragen enorm van belang is zowel bij kinderen als collega’s. Nu volgen we als team een gerichte training over feedback. Door feedback leer je van en met elkaar. Als leerkrachten gelukkig en in hun kracht staan brengen ze dit ook over op de kinderen! Samen zorgen wij ervoor dat alle kinderen hier op school mogen stralen!

Gerelateerde artikelen

School

Kindcentrum Sterrebos

Klassewerkplek 2021, 2022, 2023 én 2024! Het lijkt bijna normaal dat een school werkgeluk zo goed heeft georganiseerd als op Kindcentrum Sterrebos in Oss. Ook al zouden we graag zien dat dit norm is, …

Bekijk deze school

Video profiel

Kindcentrum Sterrebos in Oss is een Klassewerkplek 2021!🎥

In 2010 begon Inge Van Mook- Klein Douwel als bouwcoördinator en leerkracht op basisschool de Sterrebos. In de jaren daarna volgde een fusie met een andere basisschool, en inmiddels is Inge …

Bekijk dit artikel