Autonomie is key voor het werkgeluk van Klassewerkplek IKC De Vincent in Etten-Leur

20 Sep 2021 - Interview

IKC De Vincent in Etten-Leur is voor de 2e keer Klassewerkplek. Ze waren zelf niet erg verrast want ja, het is gewoon een hele fijne school om te werken. Alle leerkrachten (100%!) antwoordden trots te zijn op hun vak en ervaren genoeg tijd en ruimte voor hun eigen ontwikkeling. Hoe krijgen ze dat voor elkaar? Dat vragen we aan Marloes van Meer, leerkracht en onderbouwcoördinator van IKC De Vincent.

Gefeliciteerd Marloes! Hoe hebben jullie het ervaren om alweer Klassewerkplek te worden?

Dank je. Eigenlijk hadden we niet anders verwacht. Hahaha, nee hoor. We hadden vorig jaar ook al de positieve ervaring om Klassewerkplek te zijn. Ons team werkt er ook hard aan om het samen fijn te hebben. We weten dus wel dat we een fijne werkplek hebben. Maar we zijn wel blij met de erkenning van de benoeming. Dat het gezien wordt.

Waarom hebben jullie zo’n fijne werkplek dan?

In de eerste plaats heb ik hele prettige collega’s. We investeren bewust tijd in elkaar om de persoonlijke verbondenheid te versterken. Ook vanuit de leiding is dat heel belangrijk: om aandacht te geven aan je mensen. Zet bijvoorbeeld eens een appelflap naast het koffieautomaat met een zonnetje en wens ze een fijne dag (dat doet onze directeur). En kijk naar elkaar om. Als je iemand ziet met een lang gezicht, vraag dan wat er aan de hand is. Eigenlijk werkt het hetzelfde in een klas. Na de vakantie werken we altijd aan de groepsvorming in de klas. Gouden weken, noemen we die. Vanuit die groep kun je gaan bouwen. Dat geldt ook voor de grotemensenwereld.

Als je je als team veilig voelt en op je plek, dan ga je ervoor met elkaar.

Iedereen maakt deel uit van het team. Onze stagiaires zien we als toekomstige collega’s. Ik herinner me dat ik als stagiaire in de kleuterklas elke dag potloden moest slijpen. Ik heb me toen voorgenomen mijn stagiaires niet de rotklusjes te geven maar ze echt mee te nemen in het vak. Dat zeggen ze zelf ook, dat ze hier zoveel mogen doen: aanschuiven bij oudergesprekken, meepraten in vergaderingen. Dat vinden ze heel prettig.

O ja, en we zijn een hele creatieve school. Voor ons zijn kunst, cultuur en creatief denken een belangrijk onderdeel van het leven op school. Zo hebben we een vakdocent handvaardigheid, dans en drama, en hangt er kunst aan de muur in de gangen.

Dat we de kinderen leren zich creatief te ontwikkelen, heeft ook impact op het team.

Niemand is bang om de microfoon te pakken of een dansje te doen, op zijn tijd. Dat draagt zeker bij aan het werkplezier.

Behalve collegialiteit en creativiteit, wat zijn andere factoren die jullie werkgeluk beïnvloeden?

Het feit dat we eigen verantwoordelijkheid hebben en zelf de regie kunnen pakken, is een belangrijke factor. Zo stellen we samen het jaarplan voor het komende schooljaar. Daarvoor hebben we sinds dit jaar het team opgedeeld in werkgroepen. Eerder hadden we een aantal kartrekkers maar met deze opzet krijgt iedereen meer verantwoordelijkheid. Mensen duiken daarom ook dieper in het onderwerp. En het draagvlak is groter om aan de slag te gaan met de betreffende doelen. We hebben ze namelijk zelf bedacht als team. Het is niet opgelegd. Het geeft weer hoe wij het onderwijs komend jaar willen verbeteren. We vullen het zelf in: huren we expertise in of volgen we zelf een opleiding?

We beslissen samen maar je hebt de ruimte om er zelf een draai aan te geven.

Je hebt dus aan de ene kant zelf heel erg de regie, maar aan de kant is de evaluatie en feedback van de rest van het team minstens zo belangrijk.

Welke doelen hebben jullie jezelf gesteld voor het komende jaar?

We hebben al een paar jaar Teach like a champion lopen. Dat is een methode die je als leerkracht leert om nog sterker en beter voor de klas te staan. Daar hebben we trainingen in gehad en afgelopen jaar hebben we 10 technieken eruit gepikt die we het belangrijkste vonden. Die noemen we nu de ’10 van Vincent’. Dat loopt zo goed dat we het gaan uitbreiden naar de ’15 van Vincent’. Dat is nu onderdeel van ons jaarplan geworden.

Daarnaast werken we met Talentenfluisteraar, een methode waarin kinderen in gesprek met de leraar op zoek gaan naar hun eigen talenten. Hoe gaaf is dat als je op je 12e de school uitloopt en al weet wat je talenten zijn? Dit past zo goed bij onze school en daarom willen we dit uitbreiden naar groep 5 en volgend jaar een gezamenlijke teamdag daarin doen. Iedereen is er namelijk zo enthousiast over. Zelfs op je 35e is het nog leuk om te ontdekken wat je talent is!

Wat is de rol van de schoolleider op IKC De Vincent? Wat is haar leiderschapsstijl?

Onze schoolleider geeft ons heel veel vrijheid, in wat we willen en hoe we daar komen. Haar stijl is met veel humor en persoonlijke aandacht. Ze heeft echt zicht op iedereen. Hoewel ze duidelijk de regels en afspraken van de stichting volgt, kijkt ze altijd ook heel goed wat mogelijk is en past bij de persoon in kwestie. Iedereen mag zijn wie hij/zij wil zijn binnen het team.

66% van jullie leraren geven al meer dan 10 jaar les. En toch scoren ze nog steeds 100% op ‘Ik ben trots op mijn vak.’ Hoe verklaar je dat?

Het onderwijs heeft de afgelopen jaren een mooie ontwikkeling meegemaakt, wat betreft maatschappelijke betrokkenheid, meer aandacht voor het totale kind en zijn sociale ontwikkeling, en een stuk burgerschap. Als team zijn we meegegroeid met die 21st century onderwerpen. Als leerkracht kun je met deze onderwerpen impact maken op een mensje. Ik denk dat onze leerkrachten daarom zo trots zijn op hun vak.

Gerelateerde artikelen

School

IKC De Vincent

Beide jaren dat IKC De Vincent in Etten-Leur meedeed aan ons onderzoek schopten ze het meteen tot Klassewerkplek. De school kenmerkt zich door een zeer ondernemende schoolleiding die veel ruimte en …

Bekijk deze school

Video profiel

IKC De Vincent in Etten-Leur is Klassewerkplek 2020!

IKC De Vincent is een basisschool met een hele ondernemende schoolleider.  Manja Loermans Lubberhuizen geeft het team veel ruimte en helpt ze hun ideeën te realiseren. Bijvoorbeeld met …

Bekijk dit artikel

Nieuws

Het verhaal van IKC De Vincent

De Vincent in Etten-Leur heeft in Manja Loermans Lubberhuizen een sterke schoolleider. Door haar baan als clusterdirecteur is zij verdeeld over verschillende scholen waardoor ze tweeëneenhalve dag …

Bekijk dit artikel