Jaarlijks onderzoek naar de beste werkplek in het primair onderwijs

Ieder jaar gaat Klassewerkplek op zoek naar de basisscholen die de beste werkplek voor leerkrachten hebben. Het onderzoek van Klassewerkplek vraagt de leerkrachten zélf om te oordelen over het werkgeluk op hun school. Daarbij kijken we naar 7 thema’s die aantoonbaar bijdragen aan het werkgeluk. Met de resultaten kunnen we zien waar het het leukste is om te werken, en die scholen zetten we natuurlijk in het zonnetje! Alle deelnemende scholen ontvangen een uitgebreide rapportage zodat ook zij aan de slag kunnen met nóg meer werkgeluk. Zo maken we met z’n allen het basisonderwijs de allertofste sector om in te werken!

Speciaal voor het Voortgezet Onderwijs is er overigens een vergelijkbaar initiatief: Schoolvoorbeeld! Op www.schoolvoorbeeld-vo.nl vind je alle informatie.

Onze visie op het lerarentekort

Het lerarentekort vormt een serieuze bedreiging voor de toekomst van de volgende generatie. En dat terwijl er geen mooier vak bestaat dan leerkracht. Klassewerkplek gelooft dat als we het onderwijs écht teruggeven aan leerkrachten, het vak nog mooier en aantrekkelijker wordt, en zelfs dat zo de werkdruk bestreden kan worden. We hoeven alleen maar de wetenschappelijke inzichten rondom werkgeluk te volgen. Want ook die zeggen dat mensen gelukkiger zijn als ze zelf het stuur van hun werk en carrière in handen hebben.

 

Welke scholen scoren hoog op werkgeluk?

Daarom zoekt Klassewerkplek naar die aspecten van werkgeluk. Op scholen die hoog scoren op werkgeluk, werken leerkrachten die goed in hun vel zitten. Die daardoor rust en structuur kunnen bieden aan leerlingen, die daardoor ook weer beter gaan presteren. Op die scholen werken óók leerkrachten die zichzelf willen ontwikkelen op basis van bewezen effectieve didactiek en lesmethoden. Bovenal werken er leerkrachten die volgend jaar wéér voor de klas willen staan.

 

Resultaten

Uit de eerste editie van Klassewerkplek hebben we al veel geleerd over wat leerkrachten belangrijk vinden. Ook zagen we mooie schoolresultaten bij de hoogscorende scholen. Scholen die met goede resultaten zich weten te ontworstelen aan de krimp in hun regio. Scholen die groeien in hun oordeel van de inspectie. Maar vooral ook scholen met heel weinig vacatures. Deze scholen zijn voorbeelden van hoe we met werkgeluk het lerarentekort kunnen bestrijden. Door méér instroom te genereren, en de uitstroom van leerkrachten tegen te gaan.

Ook zagen we op deze scholen een lagere werkdruk, meer respect van ouders en betere ontwikkelmogelijkheden voor leerkrachten, allemaal verwoord door de leerkrachten zélf. Deze scholen doen iets goed, en dat heeft kennelijk positieve effecten op veel verschillende gebieden.

Meer over lerarentekort

Verdien óók het keurmerk van Klassewerkplek

Natuurlijk kan niet iedere school Klassewerkplek worden. Alleen de hoogst scorende scholen krijgen het keurmerk. Maar met de rapportage die iedere deelnemende school krijgt, kun je wel aan de slag. Op detailniveau krijg je inzicht in waar de school voor- of achterloopt op andere scholen rondom allerlei aspecten van werkgeluk. De individuele vragen vormen ideale handvatten om mee aan de slag te gaan. Doe mee, en draag jouw steentje bij aan de beste sector voor werknemers van Nederland.

Bekijk de spelregels

Daarom moet jouw school meedoen!

Wissel informatie uit met andere scholen

Een geweldige werkplek worden voor leraren doe je niet alleen! Door informatie uit te wisselen met andere scholen wordt je samen een betere werkplek.

Gratis publiciteit voor jouw school

Scholen die het goed doen, worden uiteraard in het zonnetje gezet! Zo staat jouw verhaal je op de website en worden prijzen uitgereikt op een groot event met pers.

Als Klassewerkplek trek je nieuwe leraren aan!

Als je eenmaal die geweldige werkplek bent geworden en het keurmerk hebt verdiend, kun je daarmee ook aan nieuwe leraren bewijzen dat zij aan de slag moeten bij jouw basisschool.

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×