OBS Servatius pakt met nieuw team gelijk de titel Klassewerkplek 2022!

20 Apr 2022 - Interview

De OBS Servatius in Borkel en Schaft in Brabant werd vorig jaar met opheffen bedreigd. De school was met 51 leerlingen te klein. Vaak fuseert een school dan met een andere school of moeten de leerlingen naar het volgende dorp. In dit geval werd de school overgenomen door een ander bestuur, RBOB de Kempen, waarmee de school werd gered. Dat betekende een nieuw team omdat de zittende leerkrachten meegingen met het oude bestuur, op één na. Dit nieuwe team had daarom behoorlijk wat werk te verzetten in het afgelopen jaar. Toch pakken ze gelijk de titel Klassewerkplek 2022. Een goede werkplek dus! Hoe ze dat voor elkaar krijgen, vragen we aan de kersverse schoolleider Mariëlle Koppens.

Hoe is het je gelukt om met zo’n lerarentekort een nieuw team bij elkaar te krijgen?

Dat ging best goed. Iedereen was heel enthousiast over de uitdaging om op deze mooie school met nieuwe mensen te starten en een eigen bijdrage te leveren aan de keuzes voor de vormgeving van het onderwijs. Het helpt dat we hier een mooie groene omgeving en volop ruimte hebben. Dat gun je elk kind. En het hele dorp draagt de school op handen. Toen duidelijk werd dat de school open kon blijven, hingen de vlaggen uit in het dorp. Daarom hadden we heel veel zin om er iets moois van te maken.

Het was voor de sollicitanten een heel open opdracht omdat er nog geen visie en kaders waren. Het moesten dus wel mensen zijn die bereid zijn om iets nieuws op te starten. Daarom was het voor mij belangrijk dat ze ervaring hadden. Zodat de basis, het lesgeven en de groepsvorming, direct goed ingevuld konden worden.

Hoe hebben jullie de visie voor de school ontwikkeld?

Eerst hebben we gekeken waar onze bevlogenheid zit en welke kernwaardes voor elk van ons belangrijk zijn, als onderwijsmens. Daarin hebben we gezocht naar de kernwaardes die overlappen. De drie kernwaardes die ons verbinden, zijn: ruimte, verbondenheid en plezier. Ruimte voor eigen inbreng en creativiteit. Verbondenheid met elkaar en het dorp. En plezier om van het onderwijs echt iets leuks te maken.

Die kernwaardes gelden niet alleen voor onze leerlingen maar ook voor onszelf als team. Kernwaardes lijken altijd zulke algemene begrippen dat ze wel voor elke school kunnen gelden, maar de kernwaardes die je kiest, zeggen wel iets over de koers die je wilt varen.

De kernwaardes die je kiest, zeggen iets over de koers die je wilt varen. 
Ondanks al het werk dat jullie hebben verzet, scoren jullie goed op werk-privé-balans. Hoe hebben jullie dat voor elkaar gekregen?

Er zijn voldoende middelen beschikbaar voor extra handjes in de klas. Zo hebben we bijvoorbeeld een onderwijsassistent, gymdocent en muziekdocent ter ondersteuning. Onze leerkrachten hebben combinatieklassen van 3 jaar. Dat vergt veel differentiatie in aanbod en kan best pittig zijn maar we hebben genoeg leerkrachten om ook af en toe een dagdeel samen te zitten om voor te bereiden of over te dragen. Op stichtingsniveau dragen groepsdirecteuren zorg voor een goede samenwerking met andere scholen en dat scholen niet alles zelf hoeven uit te vogelen.

Al deze zaken zorgen ervoor dat er voor leerkrachten ruimte is om af en toe ook na te denken wat ze willen doen in de klas. Die ruimte zit ook in onze kernwaardes.

Voldoende ruimte voorkomt dat leerkrachten werk mee naar huis nemen.
Uit het rapport blijkt dat de leerkrachten zich gehoord voelen in hun ideeën. Hoe zorg je daarvoor als schoolleider?

Als schoolleider probeer ik me vooral lerend op te stellen. Ik kan soms te enthousiast zijn maar ben in dit hele opstartproces af en toe bewust op mijn handen gaan zitten. Het is belangrijk dat je je eigen valkuilen kent.

In het dagelijkse proces gaat het vooral om de kleine dingen: geïnteresseerd zijn in wat de leerkrachten doen. Je moet niet wachten tot het tijd is voor een evaluatiegesprek maar gewoon af en toe binnenlopen in de klas en praten met de leerlingen.

Daarnaast vond ik het fijn op mijn vorige school dat ik zelf leiderschap mocht nemen. Dat gun ik teamleden ook. Op onze school hebben leerkrachten hun eigen expertise, bijvoorbeeld taal, rekenen of beweging. Hier kunnen ze zelf de leiding in pakken. In eerste instantie wilden we niet te veel veranderen zodat de kinderen konden wennen. Inmiddels horen we terug dat dat is gelukt. Daarom gaan we nu langzaam kaders opstellen om de kwaliteit te meten en bewaken. Niet te veel want er moet voldoende ruimte blijven voor eigen professionaliteit. Maar de leerkrachten geven nu aan, wel meer behoefte te hebben aan kaders.

De soepele voortzetting van goed onderwijs voor de kinderen, de ontwikkeling van kwaliteitskaders en het uitkristalliseren onze visie zijn voor mij indicatoren dat ons schooljaar succesvol is geweest.

Gerelateerde artikelen

School

OBS Servatius

Midden in de dorpskern van Borkel en Schaft ligt OBS Servatius. De school speelt een belangrijke rol in het dorp. Het is een plek waar ontmoetingen plaatsvinden, waar kinderen leren omgaan met andere …

Bekijk deze school