Het verhaal van Kindplein 't Centrum (Uden)

In gesprek met Jeanet Eikelenboom valt meteen op hoe sterk ze benadrukt dat wat ze doen voor hen helemaal niet zo bijzonder is. Maar dat is het wel. In een uitdagende omgeving werkt Jeanet al jaren met een stabiel team van leerkrachten. Het lerarentekort gaat aan haar deur voorbij. Hoe kan dat?

Jeanet, kun je uitleggen hoe jullie aan zulke hoge scores komen?

Eén van onze kernwaarden is plezier. Het kan uitdagend zijn om te zorgen dat iedereen altijd plezier ervaart en dat lukt alleen als iedereen zichzelf kan zijn en je goed luistert naar wat iedereen nodig heeft. Dat geldt voor leerlingen én voor medewerkers. Het betekent dat je écht de behoeften en krachten van iedereen moet doorgronden en die krachten ook aanspreekt.

Wat betekent dit voor jouw rol als schoolleider?

Ooit hoorde ik een toepasselijke spreuk: “Leiderschap is mensen laten worden wie ze zijn”. Mijn taak is het om goed te luisteren, kwaliteiten te herkennen, die inzetten en waardering geven voor al het mooie resultaat. Dat betekent per definitie dat ik iedereen anders behandel, ik noem dat “erkende ongelijkheid”. Iedere medewerker heeft iets anders van mij nodig, en ik probeer dat ook te geven.

Is het voor jou makkelijk om te begrijpen wat medewerkers nodig hebben?

Als je goed luistert, kom je een heel eind. Maar vooral is het belangrijk dat je volwaardig onderdeel bent van het team. Ook voor mij geldt dat ik mag zijn wie ik ben. In mijn geval betekent dat bijvoorbeeld dat ook ik mijn zorgen deel. Als ik verwacht dat de rest van het team dat doet, dan kan ik natuurlijk niet achterblijven.

En als schoolleider ben je natuurlijk degene die de lijnen uitzet?

Klopt, uiteindelijk bewaak ik dat de visie en bijbehorende doelen steeds goed in het vizier blijven. Zo sturen wij als school heel sterk op ouderbetrokkenheid. Wij willen dat ouders thuis óók positief over de school spreken. Dat sijpelt door naar de kinderen en maakt dat ze hier graag zijn en bijdragen aan een positieve sfeer. Wij vinden het een gemis dat ouders in deze coronaperiode niet in de school mogen komen. Ik begrijp de maatregel, maar die hoort dus niet bij onze school. Wij beseffen dat we de ouders hard nodig hebben voor het neerzetten van een positief schoolklimaat, dus ik hoop ze weer snel te verwelkomen.

Uiteindelijk hebben we die visie en doelen duidelijk en scherp geformuleerd, en ik stuur erop dat we die halen. Dat is mijn taak. Ik sta altijd open voor allerlei leuke initiatieven passend bij onze visie en ga daarover graag in gesprek; mijn deur staat altijd open. We moeten we het samen doen, en niemand heeft de wijsheid in pacht, en soms hoort daar van mijn kant ook wat tegengas bij.

Wat vind jij nou zelf een onderscheidend element van deze school?

Voor ons is het belangrijk dat kinderen trots zijn op de school. Daar hebben we hard op ingezet, en daar hebben we ook die ouderbetrokkenheid voor nodig. Dat trots zijn van de kinderen heeft op een aantal plekken het verschil gemaakt in gedrag. Ik durf wel te stellen dat passend onderwijs hier goed gelukt is. We leggen de lat hoog, voor leerlingen én leerkrachten. Dat vergt veel van het team, de medewerkers die hier rondlopen weten wat er op ze afkomt en hebben daar bewust voor gekozen. We hebben een geweldig team, ik ben ontzettend trots wat wij hier steeds met z’n allen neerzetten.

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×